jan van den heuvelOp Open Monumentendag, zaterdag 8 september, zet de Singelkerk het orgel in de schijnwerpers. Het zogeheten Van den Heuvelorgel heeft wereldwijd naam onder orgelkenners.

Feit is dat klank en formaat van het orgel in de Singelkerk niet doorsnee zijn. ‘Een concert in de Singelkerk, dat is iets ongelofelijks’, schreef organist Daniel Roth van de Parijse Sacré Coeur-basiliek ruim veertig jaar geleden. Op Open Monumentendag komt orgelbouwer Jan L. van den Heuvel de kwaliteiten van het drieklaviersinstrument toelichten.

Voor Van den Heuvel (68) zelf is het instrument ook speciaal: het is het eerste orgel dat hij bouwde. Daar komt bij dat hij nagenoeg alles eigenhandig heeft gemaakt – het instrument én de orgelkas met balustrade. De Singelkerk had in 1970 kennelijk vertrouwen in Van den Heuvel, die dan nog een twintiger is.

Inmiddels is een Van den Heuvelorgel een merknaam en heeft de Dordtse bouwer het grootste orgel van Parijs op zijn naam staan: het vijfklaviersinstrument van de St. Eustache (1989).

Op Open Monumentendag staan de deuren van de Singelkerk vanaf 10.00 uur open. Het orgel zal de hele dag door klinken, met van 13.45 tot 14.45 een toelichting door Jan L. van den Heuvel.

Het muzikale programma:

10.00-11.30u: Gerard Rijsdijk

11.30-12.30u: Peter Blaak

12.30-13.00u: inloopconcert

13.00-13.45u: concert Jan Peter Teeuw & Coert Aschman

14.45-16.00u: Erik Droogendijk

Iedereen is welkom om het orgel en de kerk zelf te bezichtigen. Het gebouw dateert uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Brand vernielde het in 1920, vermoedelijk nadat een kerkganger een kussen op een stoof had laten liggen. In 1921 is het weer hersteld.

Ook de Oudheidkamer, tegenover de kerk, is op Open Monumentendag geopend. Tegen inlevering van een consumptiebon (verkrijgbaar in de Singelkerk) is er gratis koffie/thee verkrijgbaar.