koffieWij hopen op de koffieochtenden mensen uit de omgeving van de Singelkerk te verwelkomen, met gezelligheid, warmte en een lekker bakje koffie.

Elke eerste woensdag van de maand zal Obadja hiervoor van 10 uur tot 11.30 uur open zijn! 

Van harte welkom! Neem gerust iemand anders mee!

PinksterenPinksteren… Weer een minivakantie. Weer een extra dag vrij…

Maar waarom eigenlijk? Geen paaseieren, geen kerstboom.

 

Wat is Pinksteren eigenlijk?

En waar komt het vandaan?

 

Pinksteren komt uit het Grieks (Pentekoste) en betekent 50.

Pinksteren is 50 dagen na Pasen, vandaar.

 

We herdenken 10 dagen na de hemelvaart van Jezus, dat de Heilige Geest is neergedaald over de Jezus’ volgelingen.

 

Dat betekent dat, wie in God gelooft en de Heere Jezus heeft liefgekregen, de Heilige Geest kan ontvangen.

En wat betekent dat dan? De Heilige Geest ontvangen?

Dat betekent dat de Heilige Geest in je hart komt wonen en werken. Hij moedigt je aan om meer te willen weten over God, Hij wil je helpen en leren hoe je God beter kunt leren kennen.

Je ontdekt door de Heilige Geest wie je bent voor God en Hij leert je je gaven te ontdekken en te gebruiken in dienst van God.

 

Bent u nieuwsgierig geworden?

U bent op 19 mei tussen 10:00 en 16:00 van harte welkom in de Singelkerk.

Of zoekt u gewoon een stil plekje om even te bezinnen in alle drukte van het leven?

Of wilt u genieten van mooie muziek?

Het is er allemaal.

 

Ook de Oudheidkamer tegenover de Singelkerk heet u van harte welkom en vertelt u graag meer over de rijke historie van Ridderkerk. Tevens kunt u er een kopje koffie krijgen.

 

We hopen u op 19 mei te mogen begroeten.

erishoopBeste broeders en zusters,

Op zaterdag 24 maart 2018 van 10.00-16.00 houden we als gezamenlijke kerken in Ridderkerk weer een Paasactie. Deze keer staan we op het St. Jorisplein in het centrum van Ridderkerk. Momenteel zijn we met een kleine werkgroep bezig met alle voorbereidingen. Wilt u/jij de voorbereidingen en de Paasactie meenemen in gebed?

We zijn blij dat kinderkoor De Sleutel dit jaar weer een aantal liedjes tijdens de actie willen zingen. Uiteraard kunnen we op de dag zelf ook nog genoeg andere hulp gebruiken!
We zoeken mensen die:

 • In gesprek gaan voorbijgangers
 • Kinderen begeleiden bij het knutselen
 • Poppenkast spelen
 • Schminken
 • Iets lekkers maken (denk aan high tea hapjes)
 • Tijdens de Paasactie willen bidden in een gebedsgroep

We willen werken in blokken van 2 uur (10.00-12.00, 12.00-14.00 en 14.00-16.00). Wilt u/jij bij het opgeven kenbaar maken aan welke activiteit(en) u/jij wilt meewerken en welke tijd de voorkeur heeft? Deelt u/jij mee in de hoop die Pasen brengt?

U kunt zich opgeven bij Jacqueline Roskam.
jacquelinedevreede@hotmail.com
Tel. 0625170996

Singelkerk sneeuw december 2017 4606 5Zoekt u tijdens alle kerstdrukte een moment van bezinning, rust of een goed gesprek?

U bent van harte welkom op 2e Kerstdag in de Singelkerk.

De Singelkerk is open van 14:00 t/m 16:00 uur.

Wellicht herinnert u zich de Open Monumentendag nog? De dag waarop menig monument haar deuren opende voor publiek. Ook de Singelkerk heeft die dag publiek getrokken en mocht vele mensen verwelkomen. De rust en eerbied in het gebouw is kennelijk wat mensen trekt cq waar mensen behoefte aan hebben. Daarom willen we weer deze mogelijkheid bieden en de deuren van de kerk openzetten.

Naast stilte momenten (14:00 en 14:45 uur) is er voldoende tijd om te luisteren naar muziek.

Van 14:30 tot 14:45 en vanaf 15:30 uur zal er een muzikale omlijsting zijn. Neemt u plaats en geniet!

De Oudheidkamer (tegenover de Singelkerk) is vanaf 13:30 tot 16:30 uur ook geopend en is zeker een bezoekje waard. Daar staat voor u de koffie klaar.

We wensen u een fijne Kerst toe en hopen u te mogen ontmoeten.

stamppotmaaltijd

Op zaterdag 21 januari organiseren wij als Evangelisatie en Zendingscommissie gezamenlijk een bezinnende middag met aansluitend een stamppottenmaaltijd.

Iemand van de stichting Gave, ooit zelf als vluchteling naar Nederland gekomen, zal ons haar verhaal vertellen en ons laten proeven hoe het is om in zo'n moeilijke situatie te verkeren en ook welke opdracht en welke kansen wij hebben om om te zien naar onze naaste in nood. Heel actueel in deze tijd!

U/jij bent van harte welkom om deze middag/avond bij ons te zijn!
We starten rond 16.00 uur met het programma, vanaf 15.30 uur staat de koffie klaar. U kunt met het hele gezin komen! Voor de allerkleinsten is er oppas, voor de anderen zijn er spelletjes en tijdens het eten een lekker broodje knakworst. Om 17.30 uur beginnen wij aan de maaltijd.

Om voldoende stamppot te kunnen bestellen willen wij u vragen om u daarvoor aan te melden. Dit kan tot uiterlijk woensdag 18 januari bij Janet vd Wal, 0180-435853 of janetput@hotmail.com.

Wilt u het aantal volwassenen en kinderen doorgeven?
Heeft u vervoer nodig? Ook dit kunt u doorgeven aan Janet.
Het is uiteraard ook mogelijk om alleen bij het middagprogramma aanwezig te zijn of alleen bij de maaltijd.

Er zal een giftenpot aanwezig zijn. Na aftrek van de onkosten is de opbrengst voor de Familie Lubbers in Kosovo.

discipelschap1De evangelisatiecommissie nodigt u van harte uit voor de tweede gemeenteavond op 18 februari, die in het teken zal staan van evangelisatie in het dagelijks leven. Deze tweede avond van drie inspirerende avonden, die ons meer zullen leren over discipelschap, worden verzorgd door Arjan Vaders van de IZB.

Doelen van deze tweede avond:

Op deze avond ontdekken we

 • hoe Jezus het missionaire gesprek voerde.
 • leren we uit onze comfortzone te stappen.
 • drempels en aanknopingspunten voor het geloofsgesprek.
 • hoe we het geloofsgesprek kunnen voeren met iemand van buiten. (Casestudie)
 • hoe we praktisch aan de slag kunnen gaan met een Enquête.

De avond zal beginnen om 20.00 en zal duren tot 22.00 uur.  U bent allen van harte welkom vanaf 19.45 uur in Obadja.

Groeten van de evangelisatiecommissie:

Bastiaan van der Wal, Maarten Oudenaarden, Liesbeth Blok en Cor van der Bent

Gemeenteavond over discipelschap D.V. 14 januari 

De evangelisatiecommissie nodigt u van harte uit voor de eerste gemeenteavond 14 Januari a.s. die in het teken zal staan van evangelisatie in het dagelijks leven.

discipelschapDeze eerste avond van drie inspirerende avonden, die ons meer zullen leren over discipelschap, worden verzorgd door Arjan Vaders van de IZB.

Doelen van deze eerste avond: Op deze avond ontdekken we

- dat we allemaal geroepen discipelen van Jezus zijn.

- dat we als gelovigen ingeschakeld mogen zijn/worden in Gods missie, de Grote Opdracht.

- hoe we al discipel zijn in Christus.

- dat we discipel zijn in een netwerk.

De avond zal beginnen om 20:00 en zal duren tot 22:00 U bent allen van harte welkom vanaf 19:45 in Obadja.

Groeten van de evangelisatiecommissie: Bastiaan van der Wal, Maarten Oudenaarden, Liesbeth Blok en Cor van der Bent

Voor de derde keer waren we met een kraam aanwezig op de Pinkstermarkt. Evenals vorig jaar hadden we gekozen voor het thema Water. Met 17 gemeenteleden zijn we deze dag bezig geweest om met de bezoekers van de markt in gesprek te komen. We hadden ons de voorafgaande donderdag laten toerusten door Johan Timmer. We hebben ons verdiept in vragen die mogelijk gesteld zouden kunnen worden maar ook wat we zelf graag zouden willen vertellen. Alle deelnemers zagen in meer of minder mate op tegen de actie. Het bleek in de praktijk echter heel erg mee te vallen. De meeste mensen reageerden vriendelijk en waren best bereid om het aangeboden flesje water met een Johannes Evangelie aan te pakken. Daarnaast hadden we een speciale folder met daarin uitleg over wat Pinksteren is, het boekje 'Waarom Jezus?' en een boekje voor de kinderen. Aan het eind van de dag waren we onze complete voorraad kwijt. Dwz dat er 600 flesjes water en 600 traktaten waren weggegeven. Daarnaast waren er de meest uiteenlopende gesprekken. Om een indruk te geven wat we hebben meegemaakt volgen onderstaand een aantal korte verslagen van gemeenteleden die meededen aan de actie.


Willemijn: Eigenlijk zag ik niet echt tegen de actie op. Het was meer dat ik het als een opdracht van God zag om het Evangelie uit te dragen naar andere mensen. Op het moment zelf voelde ik, na het gebed, dat ik rustig werd en dat het goed was wat ik deed. Ik moest een beetje op gang komen, maar de tijd vloog om! Voor ik het wist, was het uur voorbij.
Ik weet zeker dat de Heilige Geest aanwezig was bij de kraam en in ons. Anders hadden nooit zoveel mensen het aanvaard wat we allemaal uitdeelden en meedeelden aan hen. Het viel me mee hoeveel mensen het Johannes Evangelie aannamen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Arnold: Ik ben er in het begin echt mee bezig geweest zo van, is dit wat voor mij, kan ik dit wel, wat moet je zeggen. Ben echt met de vraag naar God gegaan "wat moet ik nu doen"? Kreeg toch een bevestiging. Als je op Hem mag vertrouwen en je openstelt voor de werk van de Heilige Geest ben ik het niet die daar staat maar Hij door mij. De reacties waren wel verschillend maar vond ze niet 'anti'. Waren een paar mensen bij waaraan je echt zag dat ze het Johannes evangelie gaan lezen en ook zeiden dat ze dat gaan doen. Zo heb ik echt ervaren dat ik hulp heb gehad van de Heilige Geest en dat het gebed daarom ook verhoord is en waarvoor ik Hem ook gedankt heb. Daarom viel het me ook niet tegen om op de markt aanwezig te zijn. We moeten bidden of dat wat gezaaid is op mag groeien tot een rijke oogst voor Christus.

Cor: De eerste persoon aanspreken was weer even "inkomen", de rest ging daarna een stuk makkelijker. De reacties van mensen vielen me alles mee. Het was behoorlijk zwart wit. Mensen die niets wilden en mensen die het wel wilden lezen of er al mee bekend waren. Ik merkte dat ik het lastig vond om m'n verhaal te doen. Ik moest af en toe een beetje zoeken naar woorden. Wat me daarin weer meeviel was toch dat mensen bleven luisteren. Ik merkte dat de mensen die ik aansprak ook van plan waren er iets mee te gaan doen (boekje lezen). Ook iemand die snel langsliep en die ik toch iets mee mocht geven.

Pinkstermarkt 2013

Harm: Viel me ontzettend mee. Het uur vloog voorbij. Veel verschillende reacties ontvangen. Niet altijd over het geloof. Ook mensen die even (kort) iets kwijt wilden. Enkele voorbeelden; 1. Oude bekende wil speciaal mij spreken, en al snel hebben we een intensief gesprek. 2. Een mevrouw, eenvoudig type, geeft aan alleen een kinderbijbel thuis te hebben. Ook een heel eenvoudig en goed gesprek. 3. Een mevrouw zelf vol Evangelisch is dankbaar dat wij dit werk doen. Pinksteren betekent ontzettend veel voor haar. 4.Een moeder met dochter van een oude collega van mij, zitten in een moeilijke periode. Ik mag een luisterend oor bieden.

Henk: Gisteren en vanmorgen zag ik best tegen de dag op, maar dat viel bij de start meteen weg. Sommige mensen hebben geen interesse (de helft tot twee derde denk ik) en een deel wel. Als men het water aanpakte, was er ook de bereidheid om een folder mee te nemen, en meestal een paar zinnen daarover te wisselen. Enkele keren een wat langer gesprek gehad, van enkele minuten. Geen enkele echt negatieve reactie. Eigenlijk viel niets tegen, al had ik het wel fijn gevonden om een keer iemand langduriger te spreken die écht zoekend/geïnteresseerd is. Wat ik positief vond is a) de mooie folder over de betekenis van Pinksteren (dat is laagdrempelig, praat gemakkelijk met verwijzing naar de Pinkstermarkt, duidelijke inhoud - wat mij betreft volgend jaar meer van deze folders en b) het stripboekje voor kinderen. Ik weet niet of die er vorig jaar was, maar een aantal keer kon ik het kwijt aan kinderen die met hun ouders meekwamen.

Bastiaan: Vooraf denk je eerder aan de kans op minder goede, dan aan goede ervaringen, zo is de praktijk toch een beetje. Maar geheel onterecht! Bijna zonder uitzondering positief. Het flesje water is naar mijn mening echt een heel goede 'binnenkomer' - het is onverwacht, en mensen denken toch even na, vervolgens heb je op dat moment eigenlijk al een gesprek. De ontvankelijkheid van de mensen viel mij erg mee. Ook toen het (al snel) over Pinksteren ging. De mensen hadden (was mijn ervaring/beeld) niet meteen het vooroordeel van 'dat is de kerk'. Het ging snel over de echte betekenis ervan. Er waren gesprekken bij die je niet snel voor mogelijk had gehouden. Zoals bijvoorbeeld een vrouw die duidelijk aangaf er allemaal weinig tot niets van te geloven, maar erg openstond voor de boodschap.

Mariëtte: Het was weer goed om mee te doen. Je ziet er altijd wel weer wat tegenop, maar door het in gebed in Gods handen te geven en te bidden of Hij mensen op je pad wil brengen en je de woorden te geven, mag je ook ervaren dat Hij je echt helpt en ook de woorden geeft. Er waren genoeg mensen die geen flesje water hoefden, maar ook velen wel. Niemand reageerde heel negatief. Gelukkig zijn er ook diverse gesprekjes geweest. Twee ervan waren toch wel bijzonder. Een was met een vrouw die geschiedkundige was en ook erkende dat de historische Jezus geleefd had, maar zoon van God, nee dat geloofde ze niet. Tevens kon ze de schepping niet meemaken, maar geloofde in de evolutietheorie. Het was een boeiend gesprek, waarbij ze ook echt aandacht en respect toonde. Ze had ook vrienden die christen waren, maar zelf kon ze het allemaal niet geloven. Wel dat Jezus een goed voorbeeld was om na te volgen. Als je dan de gelegenheid krijgt om te vertellen wie God voor jou is en dat je echt merkt dat Hij bestaat, is dat geweldig. Met de aanmoediging voor haar om aan God te vragen of Hij Zich ook aan haar bekend wil maken, zijn we uit elkaar gegaan. Een ander was een vrouw die geloofde in een God die voor haar zorgde, maar ze moest toch vooral zelf goed leven en iedere keer weer dingen leren om beter te kunnen leven. Met haar gepraat over Jezus en waarom Hij naar deze aarde gekomen is. Zeer bijzonder gesprek, waarvoor ze ook echt de tijd nam. Heb haar nog gewezen op de mogelijkheid van een alpha-cursus, maar daar ging ze niet echt op in. Achteraf ben ik blij, dat er een emailadres op de brochure stond, zodat ze altijd nog kan reageren, als ze zich bedenkt. Verder geef ik het over in Gods handen en bid of Hij Zich wil bekendmaken aan hen en aan allen die op de pinkstermarkt benaderd zijn.

Maarten: Ik vind het altijd spannend om op het dorp een evangelisatie actie te doen, maar het is echt goed om te doen, er volgen ook altijd wel gesprekken. Dit jaar ook met een aantal mensen een gesprek gehad. Het waren geen makkelijke gesprekken, maar wel in een goede sfeer. Best wel vriendelijke reacties gehad. Wel moeilijke gesprekken gehad dus, met een oudere vrouw, die afstand had genomen van het geloof, een jongere vrouw, die heel vriendelijk was, maar voor mij niet bereikbaar met het geloof. Als mensen echt niet willen of belangstelling hebben, is het echt zoeken naar een ingang. De flesjes uitdelen met een Johannes evangelie vond ik een hele goede methode, met het flesje een Bijbelboek geven is een goed aanknopingspunt voor een gesprek, en je geeft de mensen Gods Woord mee. Een vrouw gaf aan echt te gaan lezen, ze was niet christelijk opgevoed, maar wilde beslist het Johannes evangelie gaan lezen. Nog een aparte reactie gehad van een man, op de vraag of hij geloofde in een eeuwig leven, antwoordde hij ontkennend maar hij geloofde wel dat er na dit leven iets is, de man reageerde ook echt geïnteresseerd. God zij gedankt voor de kracht die hij mij en anderen heeft gegeven.

Trudy: Ik zag niet echt tegen de actie op. Ik had het gevoel "we zien wel, ik laat het maar op me af komen". De reacties van de mensen waren heel verschillend, over het algemeen positief. Sommigen weerden het bij voorbaat al af, daarmee had je dan geen gesprek. Anderen waren zelf gelovig of vroeger rooms katholiek opgevoed, of niets. Wat me het meest bij ligt is een gesprek met mensen uit onze straat. Ik kon boekjes uitdelen aan de kinderen, dat mocht van hun ongelovige ouders. Ik was toch al van plan nog eens contact met hen te maken. Dit was een goed begin. Het viel me grotendeels mee allemaal. Zo opdringerig waren we niet....Wel vond ik het af en toe moeilijk om te vragen of men ook levend water wilde hebben in de vorm van folders. De term "levend water" viel over het algemeen niet verkeerd. Dat viel me mee. mensen vroegen niet verschrikt "wat is dat?' Alhoewel dat ook geen probleem geweest zou zijn. Ja misschien was dit de Kracht die God gaf. Ik bid voor hen die folders kregen. Hopen en bidden dat ze het lezen, en het verder iets uitwerkt.

 

Samenvattend: we zijn dankbaar dat God ons de gelegenheid heeft gegeven om zoveel mensen te spreken. Daarnaast was het ontzettend fijn en bemoedigend om , als broeders en zusters in Jezus Christus, met elkaar het Evangelie uit te dragen. Tot slot nog een tekst uit Jesaja 44 vers 8 die een deelnemer voorafgaand aan de actie in de stille tijd naar zich toe kreeg.
Wees niet angstig en wees niet bevreesd. Heb Ik het u van toen af niet doen horen en bekendgemaakt? Want u bent Mijn getuigen: is er ook een God buiten Mij? Er is geen andere rots, Ik ken er geen.

pinksteraktie 14Maar u bent een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilig volk, een volk dat God Zich tot Zijn eigendom maakte; opdat u de deugden zou verkondigen van Hem Die u uit de duisternis geroepen heeft tot Zijn wonderbaar licht. (1 Petrus 2 vers 9)

Het 'u' in deze tekst slaat ook op de Gemeente van Jezus Christus in Ridderkerk!

Het is geweldig dat we mogen weten een uitverkoren, heilig en geroepen volk te zijn. Ook een tekst die oproept om de deugden van God te verkondigen. Natuurlijk mogen we dit dagelijks in onze omgeving doen. Onze familieleden, collega's, buren, mensen die we dagelijks ontmoeten mogen weten wiens eigendom we zijn.

Daarnaast is het ook dit jaar weer mogelijk met gemeenteleden het pinksterevangelie uit te dragen op de pinkstermarkt. Er is voor de derde keer een kraam gehuurd. Ook dit jaar bieden we voorbijgangers een flesje water en een Johannes-evangelie (met toelichting) aan. Daarnaast zullen er speciaal voor jongeren en kinderen traktaten zijn.

Vorig jaar mochten we veel goede gesprekken hebben met mensen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast was het fijn om met elkaar als broeders en zusters in Jezus Christus dit mee te maken. Je merkt op zo'n dag dat je met iets wezenlijks bezig bent en dat God het zegent.

We hopen dat u zich dit jaar opnieuw of voor het eerst opgeeft voor deze dag. De actie vindt plaats op 18 mei.

Mocht u zich opgeven dan wordt u ingedeeld in een groepje van drie a vier personen. U bent dan ongeveer een uur aanwezig en wordt vervolgens afgelost door de volgende groep.

Ter voorbereiding van deze actie wordt op 16 mei een toerustingavond in Obadja gehouden, aanvang 20.00 uur. Deze avond zullen we veel voorkomende gesprekken en vragen behandelen om goed toegerust op pad te kunnen gaan. Daarnaast zullen we deze avond met elkaar bidden om kracht,moed en wijsheid.

Mocht u zich aangesproken voelen en mee willen doen, wilt u dan zo vriendelijk zijn zich per email (hansnobel@kpnplanet.nl) op te geven en daarbij aangeven op welk tijdstip u zaterdag 18 mei aanwezig kunt zijn. De actie duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Met vriendelijke groet,

Cor van der Bent, Liesbeth Blok, Mariëtte Linge, Rutger Quist en Hans Nobel

Pinkstermarkt 18

pinksteraktie 023Zaterdag 26 mei 2012 hebben 15 gemeenteleden een geweldige dag mogen beleven op de Pinkstermarkt. De gehuurde kraam, op steenworp afstand van de kerk, werd ’s morgens vroeg ingericht met een waterfontein, banners met daarop bijbelteksten, 400 water flesjes en even zoveel evangeliën van Johannes. Links van de kraam stond een behulpzame marktkoopman met o.a. Boeddha beelden en rechts van onze kraam hadden we een hamburgerverkoper die op deze prachtige dag goede zaken deed. Het verschil met onze buren was dat wij pro Deo onze ‘spullen’ aanboden.